در حالی که مسئله عمر باطری هنوز برای تامین نیازهای سنگین کاربران اسمارت فون در تلاش برای بهبود است، کاهش مدت زمان شارژ بهترین گزینه بعد از آن است. تکنولوژی شارژ سریع کوالکام (Qualcomm Quick Charge) تلاش خود را معطوف به این مسئله کرده است. نسخه 2 این تکنولوژی توانایی شارژ تا 75 درصد سریعتر نسبت به استاندارد معمول را دارد، به نحوی که شما میتوانید گوشی موبایل خود را در 30 دقیقه تا 60 درصد شارژ کنید.
شارژ سریع چیست؟
اگر تازه به مفهوم شارژ سریع یا همان Quick Charge برخورد کردهاید، باید بگوییم معنی آن در نامش نهفته است: اسمارت فون شما با استفاده از Quick Charge سریعتر از قبل شارژ خواهد شد. در سادهترین سطح آن، شارژ سریع امکان انتقال سطح بالایی از شدت جریان به باطری را برای به حداکثر رساندن راندمان شارژ فراهم میکند.
با این حال، هم گوشی موبایل و هم شارژر باید با یک ولتاژ و شدت جریان شارژ سازگار باشند. ممکن است گوشی شما از شارژ در 9V/2A پشتیبانی کند، اما اگر شما فقط یک شارژر 1A داشته باشید آنگاه فرایند شارژ طولانیتر خواهد شد. به همین ترتیب، اتصال یک شارژر 2 آمپری به گوشی که تنها قادر به پذیرش جریان 0.7A است، نمیتواند شارژ را سریعتر کند.
همچنین ممکن است بتوان برای شارژ سریع یک دستگاه سازگار از یک شارژر با شدت جریان بالا استفاده کرد، اما بدیهی است محصولات متفرقه و بدون گواهی تضمینی برای داشتن کارایی درست ندارند.
Quick Charge مانند فنآوریهای مشابه از شرکتهای دیگر، برای بهینه سازی انتقال نیرو در مراحل اولیه شارژ طراحی شده است. این تکنولوژی امکان جداسازی دستگاه با یک ظرفیت شارژ مناسب باطری را بعد از مدت زمانی کوتاه برای کاربران فراهم میکند.
کوالکام ادعا میکند که میتواند برخی از دستگاهها را تا 80 درصد در تنها 35 دقیقه شارژ کند، اما صحبت کردن این شرکت در مورد زمان شارژ کامل بسیار نادر است، زیرا احساسات کاربران را کمتر برخواهد انگیخت. انتقال نیرو در مراحل آخر شارژ باطری صرف نظر از تکنولوژی شارژ استفاده شده، بسیار پایینتر است. بنابراین Quick Charge میتواند سرعت شارژ باطری دستگاه شما را تا 50 درصد یا بیشتر افزایش دهد اما هنوز هم شارژ کامل اسمارت فون بیش از یک ساعت زمان میبرد.
شارژ سریع Quick Charge 3.0
کوالکام نسخه جدید شارژ سریع QC 3.0 را ارائه کرده و ادعا میکند که نسبت به شارژرهای معمولی چهار برابر سریعتر است. با این حال یکی از نکات قابل توجه این است که Qualcomm سر و صدای زیادی در زمان شارژ بیش از QC 2.0 ایجاد نکرد، در عوض هم اکنون این شرکت تمرکز خود را روی بهبود بازده گذاشته است.
ویژگی اصلی و مهمی که با QC 3.0 ارائه شده INOV (انتقال هوشمند برای ولتاژ بهینه) است که امکان تنظیم خروجی دقیق و بهینه سازی بیشتر چرخه شارژ را میدهد. باطریهای مختلف نیازمند ولتاژهای شارژ متفاوتی هستند. QC 2.0 از چهار حالت در سطوح قدرت مختلف پشتیبانی میکند؛ 5V/2A, 9V/2A, 12V/1.67A و یک گزینه 20 ولت.
ویژگی INOV شارژ سریع QC 3.0 با دستگاه برای درخواست هر ولتاژ بین 3.2V و 20V با گام افزایش 200mV ارتباط برقرار کرده که امکان انتخاب گسترهی ولتاژ وسیعتری را فراهم میکند.
قابلیت تنظیم ولتاژ شارژ به صورت پویا در طول چرخه شارژ باطری، مزیتی است که INOV به سیستم شارژ سریع افزوده است. شدت جریان در یک باطری در حال شارژ کمتر و کمتر میشود و تا حدودی به همین دلیل 20 درصد آخر شارژ بیشتر از اول آن طول میکشد. Qualcomm اظهار میکند که تکنولوژی جدیدش امکان درخواست ولتاژ به اندازه کافی را برای رسیدن به شدت جریان شارژ مطلوب به گوشی موبایل میدهد، در نتیجه یک بهرهوری حداکثری را در پایان خواهیم داشت.
با توجه به کاهش مقدار انرژی تلف شده در طی شارژ این ویژگی مفید است. قبلا توان زیاد برای شارژ باطری برای اینکه به صورت حرارت از دست میرفت استفاده نمیشد. حرارت ایجاد شده نیز موجب گرم شدن تلفن همراه و کاهش عمر باطری آن میشود. با اعمال کنترل بیشتر روی بهرهوری شارژ، نیروی کمتری هدر میرود و در نتیجه حرارت کمتری تولید میشود. بنا به گفته کوالکام در شارژ سریع QC 3.0 تا 38 درصد بازدهی بیشتر نسبت به QC 2.0 خواهیم داشت که صرفه جویی قابل توجهی در انرژی است.
واقعا مسئله راندمان انرژی ویژگی جدید مهمی برای شارژ سریع QC 3.0 است، اما هنوز هم خنک ماندن باطری برای افزایش طول عمر آن بسیار مهم است.
مقایسه سه سیستم شارژ سریع QC 3.0, 2.0, 1.0
شاید بهترین راه برای نشان دادن این مسئله، مقایسه ارزیابی شارژ بین هر یک از نسخههای شارژ سریع Qualcomm باشد.
همان طور که در جدول بالا مشاهده میکنید، میزان شدت جریان ارائه شده توسط شارژ سریع تقریبا ثابت مانده است، اما افزایش ولتاژ شارژ به امکان شارژ سریعتر کمک کرده است. با گسترهی ولتاژهای QC 3.0 امکان شارژی سریعتر و راندمان بهتری فراهم خواهد شد.
در حقیقت برای اسمارت فونها حداکثر میزان واقعی توان در دسترس از 18 وات حداکثری QC 2.0 تغییر نکرده است. مدل 9V جدیدتر هم مانند قبل هنوز همان توان حداکثری 18 وات را دارد. اگر چه ممکن است باطریهای ولتاژ پایینتر توان بیشتری دریافت کنند که امکان شارژ شدن کمی سریعتر از قبل را برای آنها فراهم میکند. اما همه اینها به سخت افزار درست و دقیق بستگی دارد.
نکته مهم این است که کوالکام برای شارژ سریع QC 3.0 سازگاری با استانداردهای QC 2.0 و QC 1.0 را حفظ کرده است. نظر به اینکه درخواست نیرو در سمت گوشی موبایل کنترل میشود، با خیال راحت حداکثر میزان توان برای دستگاه خود را با استفاده از شارژرهای معتبر دریافت خواهید کرد. با این حال اگر اقدام به شارژ گوشیهای جدیدتر با شارژرهای توان پایینتر قدیمیتر کنید، به سرعت کامل شارژ دست نخواهید یافت.
اگر چه Qualcomm از شارژ سریع در تمام تراشههای (SoCs) جدیدش پشتیبانی میکند، هنوز تا تولیدکنندگان تبلت و اسمارت فون مدارهای خاص مورد نیاز را برای استفاده کامل از سریعترین سرعت شارژ در دسترس پیاده سازی کنند مانده است. البته در حال حاضر چند گوشی موبایل از برندهای مختلف دارای تکنولوژی شارژ سریع QC 3.0 هستند و از این به بعد نیز شاهد دستگاههای بیشتری مجهز به Quick Charge 3.0 خواهیم بود.
منبع : https://tetismarket.com